Tökös derelye:

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojás
10 dkg zsír
10 dkg morzsa
10 dkg cukor
1 dkg só
20 dkg tökpüré
A zsírban világosra pirítjuk a morzsát, félretesszük. A lisztet, tojást, cukrot és a sót összegyúrva tésztát csinálunk, és vékonyra nyújtjuk.
A tészta felét sodrófával bejelöljük. Az egyik felére 3 cm-enként tökpüré halmokat rakunk. Köztük tojásfehérjés kenőtollal megkenjük.
A tészta másik felét ráborítjuk az előzőre. A halmok között rácsosan benyomkodjuk, és utána derelyeszaggatóval kiszaggatjuk. A kockák széleit nyomkodjuk meg. Főzzük meg őket, és forgassuk meg a pirított morzsában. /Köszönjük Robin/


Mézbor:

Hozzávalók:
1/2 víz
1/2fehérbor
szegfűszeg
szegfűbors
citromkarika
méz
A vizet és a bort összeöntjük. Egy teatojásba, vagy filterbe belerakjuk a fűszereket. Az egészet összeforraljuk. Utána belerakjuk a mézet. Addig kevergetjük, amíg a méz fel nem oldódik. /Köszönjük Robin/


Mézeskalácska - egy klassz karácsonyi recept

50-60 normál méretu mézes lesz ebbol.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg méz,
15 dkg porcukor,
2 tojás sárgája,
1 egész tojás,
8-10 dkg margarin,
2-3 dkg vegyes fuszer ízlésünk szerint (orölt szegfuszeg, fahéj, vanília, stb.),
2 dkg sütopor vagy szódabikarbona,
fél citrom leve,
pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj
Készítése: A fenti adalékokat össze öntögetjük egy méretes tálba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelot, ráspolyt, kést, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tészta nem akar összeállni, csak rajtad, de ezen át lehet jutni. Szóval ezt a ragacsos valamit, (kulimájszt)le kell takarni, és hideg helyre tenni, egy kis idore(1-2nap, ha megcsömörlöttél 1hét is lehet) Érdekes módon még ekkor is ragacsos, de már nyújtható, formálhatóvá alakul.Ha mégsem, akkor jöhet egy kis lisztecske. Innentol lehet húzni-nyújtani-formázni-szaggatni. Kizsírozott(vajazott) sütolapra téve középmeleg sütoben aranybarnára sütögetjük. Utána hideg helyre tesszük. Amíg meleg, még görbül-hajlik, ezért jó odafigyelni. Sütés elott lehet dísziteni, szegfüszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz és csoki önto formák, amibe ezt is belelehet gyömöszölni, gyönyöru formákat készítve. Jó étvágyat! Igazi Mézesfalás csemege!
Köszönjük Meastick!


Töklé:

A kívánt mennyiségu úritököt daraboljuk fel, kaparjuk ki a magját, és meghámozva káposztareszelon reszeljük le. Utána mérjük meg, és egy zománcozott fazékban kilogrammonként 1 liter vízben fozzük puhára. Vegyük le a tuzrol, és amikor langyosra hult szitán törjük át, vagy turmixoljuk össze. Végül keverjünk bele literenként 20 dg mézet, valamint 2 csapott mokkáskanál citromsavat, és forraljuk fel. Végül töltsük lehetoleg sötét színu üvegpalackokba és szárazgozben tartósítsuk. A többi rostos gyümölcsléhez hasonlóan ásványvízzel fele–fele arányban hígítva fogyasszuk. Kitöltés elott rázzuk fel. Ha töményen isszuk, akkor a rostos szilvaléhez hasonlóan megszunteti a székrekedést. Vigyázzunk azonban, hogy majonézes zöldségsaláták fogyasztása elott és után ne igyunk sütotöklevet, mert ez émelygést, hányást, és hasmenést okoz.
Forrás: Harmonet

Vajsör:

Hozzávalók:
2 dl club szóda
1 dl tejkaramella
1 evőkanál vaj
Elészítés
1.lépés: A tejkaramellát és a vajat egy 4 dl-es üvegpohárba öntünk, és mikorhullámon 1 - 11 percig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad.
2. lépés: Felkavarjuk, majd fél percig hűlni hagyjuk, aztán hozzá keverjük a club szódát. Adiig kevergetjük, amíg egy kicsit nem habzik
3. lépés: Két kávéscsészébe tálaljuk, vagy kis poharakba. Kitűnő felmelegítő 2 fő részére.
Forrás: Mugglenet

Sütotöklé:

Hozzávalók:
1 sütőtök szeletekre felvágva
4 dl almalé
1dl ananászlé
2 teáskanál méz (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is)
Fahéj, gyömbér, szerecsendió (mindegyikből egy csipet)
Elészítés
1.lépés: A sütőtökszeleteket turmixold össze robotgéppel.
2. lépés: Öntsd hozzá a sütőtökléhez az almalevet és az ananászlevet.
3. lépés: Adj hozzá egy kis mézet (ne túl sokat, nehogy elrontsd, később még adhatsz), és keverd össze az egészet teljesen!
4. lépés: Add hozzá a fűszereket!
5. lépés: Hűtsd le az egészet, majd hidegen tálalhatod nagy poharakba. Egészségedre!!!!